Pentru ca totul in jurul nostru prevesteste
venirea primaverii, m-am hotarat sa intampin acest anotimp cu un tortulet
delicios si usor de facut. Este un desert caruia ii rezisti cu greu.
Ingrediente
pentru caramel:
10 linguri de zahar
Ingrediente
pentru stratul de crema de zahar ars:
3-4 mere;
unt;
6 oua;
600 ml
lapte;
6 linguri
de zahar;
Esenta de
vanilie, scortisoara, etc.
Ingrediente
pentru blat:
4 oua;
6 linguri
de zahar;
4 linguri
de faina;
Esenta de
vanilie;
Sare.
Intr-o cratita (eu am folosit o
cratita cu diametru de 23cm si inaltime 11cm ) se topeste zaharul si se
distribuie cat mai uniform pe peretii vasului. Se lasa sa se raceasca pana
caramelul incepe sa se crape.
Merele se taie in felii groase, se
tapeteaza fundul cratitei (eu am avut niste mere mari si mi-au intrat 3) si se presara
pe deasupra putina scortisoara, un praf de cardamom, un praf de ghimbir si
putin unt. Se introduce cratita in cuptor pentru 15-20 de minute, pana ce
merele se mai inmoaie.
Intre timp preparam crema de zahar
ars, se incalzeste laptele (laptele trebuie sa fie caldut) in care se dizolva
zaharul. Se bat ouale, se amesteca cu laptele si cu esenta de vanilie. Se
scoate cratita se toarna compozitia peste mere si se introduce la loc in cuptor
pentru 25-30 minute.
In timp ce crema de zahar ars se
coace in cuptor noi batem albusurile cu zaharul si un praf de sare, se adauga
galbenusurile, faina si la urma esenta de vanilie. Cand timpul de coacere a
cremei se zahar ars a expirat se toarna blatul si se maid a la cuptor pentru 20
minute.
Dupa ce tortul se raceste putin se
rastoarna intr-un platou mai adanc, blatul insiropandu-se cu siropul lasat de crema
de zahar ars.
Se serveste simplu sau ornat cu
frisca, ca in cazul nostru.
Va
doresc tuturor o primavera plina de impliniri si va servesc cu o felie de tort
virtuala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu